Skaffa internet via fibernätet

Den tekniska utvecklingen går framåt i raketfart på många fronter. På bara ett par år har vi fått smarta mobiltelefoner i händerna och så har vi fått tillgång till en helt ny värld via internet. Och nätet blir hela tiden mer belastat samtidigt som vi vill att det ska gå allt fortare att surfa.

Den dagen då internet gjorde intåg i vår vardag gick det väldigt långsamt. Om man jämför med i dag gick det nog till och med extremt sakta. Men det var något helt nytt – någonting som revolutionerade hela världen. Plötsligt hade vi fått ett nytt redskap i vardagen som dessutom har skapat en mängd olika nya jobb samtidigt som det har förenklat tidigare jobb. Vi kan använda internet till så många olika saker. Det kan användas i syfte att arbeta, vi behöver internet för studier och vi kan till och med underhålla oss själva med internet.

I dag finns det olika sätt att få tillgång till internet. Om man vill att det ska gå riktigt fort är det fiberuppkoppling man ska sikta in sig på. I dagsläget är det ett företag som heter Svensk Infrastruktur AB som både bygger, förvaltar och sköter om den digitala infrastrukturen i Sverige. Man har nämligen flera års erfarenhet av allt från design till projektledning och schaktningsarbeten. Dessutom tar man även hand om själva installationen av nätverk i marken in till husen. Frågor och svar om Svensk Infrastruktur finns att hitta på deras hemsida.

Tekniken med fiber

Den digitala infrastruktur man använder sig av utgörs av så kallade fiberoptiska nätverk. Genom denna teknik kan informationen skickas lika snabbt som ljusets hastighet. Men det är inte bara det som är fördelen med fibernät. Fiberoptiken är nämligen också miljövänlig, framtidssäker och enkel att byta ut. Dessutom har den en lång hållbarhet – uppemot 50 år.

I dag arbetar man med att utveckla den digitala infrastruken med fiber på flera håll i landet genom att gräva ner fiberkablar i marken längs med gatorna. Ambitionen är att skapa marknadens bästa digitala infrastruktur för tv, bredband och telefoni. Det krävs en hel del arbete med att gräva ner alla dessa kablar men det leder till snabb och driftsäker fiberinfrastruktur. När kablarna väl är nere i marken kommer det inte synas något märkvärt att man har varit och grävt där.

Om du är intresserad av att få tillgång till fibernätet kan du kontakta Svensk Infrastruktur på egen hand för att fråga om hur det går till. Du kan även gå in på hemsidan och läsa mer om du är nyfiken på hur det skulle gå till. Du hittar med information om Svensk Infrastruktur här – och du kan även se i vilka olika områden man håller på att utveckla den digitala infrastrukturen i landet just nu. Ser du att din ort är med på listan kan du med fördel kontakta Svensk Infrastruktur för att få rådgivning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *