Moderna glasӧgon fӧr alla smaker

Enligt egyptiska hieroglyfer verkar det ha funnits glasӧgon redan flera hundra år fӧre Kristus. På 1300-talet bӧrjade man producera glasӧgon på en stӧrre skala i Italien, troligtvis fӧr att man var så bra på att slipa glas. Nu fӧr tiden finns det ett flertal olika varianter på glasӧgon, både fӧr lӓsning och andra problem.

782-4-snygga-lӓsglasӧgonEn del personer blir riktigt snygga med glasӧgon, det framhӓver deras naturliga ansiktsform och ӧgon. Andra måste vӓlja noga, det gӓller att hitta bågar som passar en bӓst och som fokuserar på ens starka sidor. Oavsett vilken kategori man tillhӧr så finns det ett ӧverflӧd av bågar att vӓlja mellan.

Handla glasӧgon på nӓtet

Det finns ett enormt utbud av glasӧgon på nӓtet, det ӓr bara att vӓlja och vraka. Lӓsglasӧgon, vanliga glasӧgon, kontaktlinser och alla tillbehӧr. Hӓr ӓr det lӓtt att jӓmfӧra priser och utbud, alla har ju sin egen personliga smak och budget. Nӓr det handlar om lӓsglasӧgon så behӧver det inte vara specialtillverkade, dyra glasӧgon. Det går alldeles utmӓrkt att anvӓnda de billigare varianterna, bara man har rӓtt styrka på dem. Som en riktlinje ska man inte skӓmma bort ӧgonen, så att sӓga, lite grand måste de få jobba.

Eftersom lӓsglasӧgon inte kostar så mycket brukar många bestӓlla flera stycken på samma gång. Det ӓr så praktiskt att ha ett par i bilen, ett annat i sommarstugan och på olika stӓllen runt hemmet. Flera butiker ger också fri frakt om man bestӓller fӧr en viss summa, så man kan snabbt tjӓna in det extra paret. BlinkaBlink säljer läsglasögon via sin webshop och skickar dem direkt hem till din dörr.

Hur man vӓljer bågar

Det allra fӧrsta steget ӓr att se på vilken ansiktsform man har. Ett hjӓrtformat ansikte brukar passa bӓst i stora, runda glasӧgon, till exempel, medan ett runt ansikte behӧver balanseras med kantiga bågar. De som har ovalt ansikte passar vanligtvis bra i de flesta modeller, men bӧr gӓrna undvika allt fӧr stora bågar. Nӓr man jӓmfӧr olika bågar i sitt ansikte så ӓr det ganska tydligt att de hӓr riktlinjerna faktiskt fungerar.

Men sedan finns det ju något som  heter mode, och som vissa fӧljer mer eller mindre slaviskt. Inom de modeller som ӓr på mode kan man dock vӓlja de bågar som ӓr mest lika de man bӧr ha på sig. Det handlar ju hela tiden om en balans mellan att ha på sig något som ӓr trendigt och något som passar ens kropp. Ibland kan det vara bӓttre att satsa på det som ӓr modernt, fӧr då kӓnner man sig riktigt snygg.

Dagens glasӧgon

Glasӧgonen har kommit långt sedan de fӧrst introducerades, och ӓr idag något man tar fӧr givet. En del anvӓnder glasӧgon redan från barndomen, men många skaffar sig sitt fӧrsta par nӓr de ӓr i 40-års åldern. Lӓsglasӧgon ӓr vanligt, och krӓver ofta inga speciella recept eller slipningar. En del hӓnger dem i ett snӧre runt halsen fӧr att alltid ha dem till hands, andra skaffar sig flera par och placerar ut dem på strategiska platser. Det kan vara nog så irriterande nӓr man inte lӓngre klarar av att lӓsa liten text utan att ta på sig glasӧgon, då gӓller det att snabbt hitta dem.

Trendiga glasӧgon

Vad ӓr då de senaste modetrenderna nӓr det kommer till glasӧgon? Vissa modeller blir aldrig helt omoderna, pilotglasӧgon fortsӓtter att vara inne. Men annars så har de runda glasӧgon verkligen fått en renӓssans, och trenden verkar hålla i sig. Lite annorlunda ӓr de så kallade kattӧgonen (cat eyes)- avlånga rundade former med eller utan ett litet lyft i  hӧrnet. En modell som var populӓr fӧr många år sedan och som nu har kommit tillbaka. Man kanske kan fråga mormor om hon har ett par liggandes någonstans, beroende på hur gammal hon ӓr.

Fӧr det ӓr med glasӧgon som med allt annat- modet kommer och går, och så brukar det komma tillbaka igen. Ibland kan det vara bӓst att vӓlja ett par bågar som passar ens ansiktsform, men andra gånger vill man gӓrna vara supermodern. Eftersom lӓsglasӧgon inte kostar så mycket ӓr det lӓtt att ha flera par, kanske också i olika fӓrger fӧr att matcha ens klӓder varje dag. Det ӓr snyggt med glasӧgon, en liten detalj som ger finess och fӓrg till ansiktet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *