Lotterilagen i Sverige

Det finns idag många lotterier i Sverige, med olika syften och vinster. En del ger bara mindre summor medan man kan vinna flera miljoner kronor med andra. Även andra former av spel går in under termen lotteri, som bland annat bingo, tärningsspel och roulett. Alla dessa är regulerade av lotterilagen.

MA263-vinstlotterLotterilagen i Sverige arbetar på att hålla lotterier och spel under kontroll, så man kan vara säker på att man inte blir lurad när man köper lotter. Om det handlar om lite billigare lotter kanske det inte gör så mycket, tycker en del. Men förutom att man inte vill kasta bort sina pengar, kan det lätt bli större summor totalt.

Trots att det finns många lotterier i Sverige är det allt fler som köper utländska lotter eller spelar på sajter i andra länder. Detta är helt lagligt. Däremot säger lotterilagen i Sverige att man inte får främja dessa lotterier och inte heller göra reklam för dem. Inhemska lotterier är dock mer reglerade, vilket ger en större garanti för att man verkligen har en möjlighet att vinna något.

Om man vill anordna lotterier i Sverige måste man vara en ideell förening eller driva med välgörenhet. I övrigt är det bara Svenska Spel och ATG som har rätt att driva affärsmässig spelverksamhet. Lotterilagen i Sverige är klar och tydlig. Om man har ett lotteri i samband med en offentlig tillställning kan man också få tillstånd. Det är därför vanligt att se lotter på ett tivoli, danstillställning eller idrottsevenemang.

Det finns ett flertal lotterier i Sverige som just bygger på välgörenhet. Ett av de mest kända är de som bidrar till cancerforskningen, men det finns många andra. Överskottet av lotterna kan gå till handikappade barn, regnskogarna, utbildning av kvinnor, eller något annat viktigt syfte. Detta skapar en vinstsituation på olika nivåer, eftersom även den som köper lotten har möjlighet att vinna pengar.

Lotteriinspektion jobbar hårt på att upprätthålla lotterilagen. Man gör slumpmässiga besök, men agerar även baserat på tips. En del fall är inte alltid lätta att avgöra, eftersom gränsen mellan tävlingar och lotterier kan vara ganska oklar. Principen ligger i vad det är som avgör om man vinner eller inte. Om det är slumpen som spelar störst roll är det ett lotteri. När ens egna förmågor eller prestationer är det viktigaste, brukar det klassificeras som tävling. Många som köper lotter tänker dock aldrig på detta, de spelar för att de tycker det är roligt. Man hoppas alltid på att man ska vinna nästa gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *