Köpa begagnade eller nya säkerhetsskåp

Det kan kosta en hel del att köpa den sorts värdeskåp som man behöver till sitt företag. Många nya företagare har stora utgifter och försöker därför köpa så mycket som möjligt begagnat. Vad ska man tänka på när det kommer till införskaffande av värdeskåp?

MA13-kassaskåpDe allra flesta nya säkerhetsskåp som säljs idag har en märkning som garanterar att det håller måttet. Vissa värdeskåp är skyddade mot inbrott, medan andra är utformade för att stå emot brand. Ett flertal skåp är märkta, och skyddade, mot båda dessa problem. Vilket man väljer beror mycket på vad man ska förvara inne i skåpet, och under vilka omständigheter. Bland annat kan det variera hur långt tid man har på sig innan en brand förstör innehållet i ens nya säkerhetsskåp.

När man köper ett begagnat värdeskåp har man inte alltid denna märkning. Bruket av säkerhetsmärkning startade i 1958, värdeskåp som tillverkats före dess har inte testats på samma sätt som lite nyare skåp. Så om man satsar på att köpa ett begagnat skåp, eller redan har en lite äldre modell, kan det löna sig att koppla in en värdeförvaringstekniker. Dessa är specialister på att avgöra om ett värdeskåp är säkert eller inte.

Man ska också välja värdeskåp i enlighet med vad man ska förvara i det. Detta är det samma vare sig man väljer nya säkerhetsskåp eller köper begagnat. Det är viktigt att skåpet uppfyller försäkringsbolagets krav på säkerhet för att man ska få ersättning om olyckan är framme. Ju värdefullare föremål man ska ha inne i skåpet, desto viktigare är det att välja rätt. I allmänhet får man den kvalitet man betalar för när det kommer till värdeskåp. En bra tumregel när man köper begagnat är att först kontrollera hur mycket det skulle kosta att köpa det nytt.

Hur man värderar föremål kan variera från person till person. Många smycken, till exempel, har inte bara ett monetärt värde utan även ett sentimentalt. Man vill därför först och främst hindra att något sker med dem. Handlar det om rena investeringar som pengar eller ädelmetaller, kanske man är mest oroad för om försäkringsbolaget kommer att betala vid ett eventuellt inbrott. Om man använder sitt värdeskåp för att förvara papper är det viktigt att se till att det är brandsäkert, helst med lång fördröjning så man har tid att rädda dokumenten. Både begagnade och nya säkerhetsskåp kan vara bra, men man ska välja noga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *